D2 verslaat koploper van 3e divisie!

Donderdagavond: de eerste bekerwedstrijd van dames 2.

Tegenstander: dé PegaZus, koploper 3e divisie.

Motto: ,,iedere set is een kleine stunt. Drie kleine stunts vormen een grote stunt.’’

Waar we zaterdag nog met 1-3 van het PegaZusje wonnen in Nijmegen, stond enkele dagen later de bekerwedstrijd tegen de grote PegaZus op het programma. Op donderdag verzamelden we al vroeg in de kantine voor een kopje koffie. We maakten ons klaar voor een pittig potje volleybal, waarin we niets te verliezen hadden.

Netjes om 19.30 begonnen we met de warming-up. Knallen! Maar.. waar was de tegenstander? Het duurde even voordat we ook daadwerkelijk wat gezichten aan de andere kant van het net zagen, maar om 19.40 was de Nijmeegse selectie dan toch ook compleet.

Het inslaan verloren we (duh, koploper 3e divisie), maar dat telt gelukkig niet. De PegaZus was er duidelijk niet van op de hoogte dat er in deze ronde van de beker slechts 1 scheidsrechter is. En evenmin hadden ze door dat wij niet nationaal speelden. (Newsflash: zij zelf ook niet.. )

De scheidsrechter kreeg het vanaf het begin van de wedstrijd zwaar te verduren, de coach moet vast last van zijn keel hebben door al dat ‘boe’, ‘oh’, ‘scheids’. En moe was hij vast ook na al dat gestamp. Het gedrag werkte in ieder geval door naar zijn speelsters, want ook zij waren drukker met schelden op de scheidsrechter dan met het daadwerkelijke volleybal.

Wij hielden onze kop wel bij de wedstrijd en konden vrijuit spelen. Er vielen weinig ballen zomaar op de grond en door hard te werken, wonnen we de eerste set! Kleine stunt 1: check.

De tweede set? Daarin ging even alles mis. PegaZus had een serviceserie van 15 punten. Maar toch lukte het om na die serie weer te gaan knokken voor ieder punt. We verloren de set, maar hé.. 0-3 zou het sowieso niet meer worden!

In de derde set ging het wel wat beter, maar alsnog maakten we zelf te veel fouten. PegaZus scoorde lang niet zo hard als tijdens het inslaan, maar ons eigen spel zakte wat in. Hierdoor kwam de koploper uit de 3e divisie op een 1-2 voorsprong.

Nothing to lose, everything to gain. Vooral vanaf die vierde set barstte het feestje écht los. Alle punten werden uitbundig gevierd, helemaal toen we een voorsprong opbouwden. Henrieke blokte een fles drank binnen, Cynthia speelde het blok veelvuldig weg en Laura was niet te stoppen op de diagonaal. De tweede kleine stunt was in de maak en PegaZus was de weg kwijt: 2-2!

Verliezen van een promotieklasse-team? Never, moet PegaZus gedacht hebben. Met een goede servicedruk bouwden de bezoekers een 6-10 voorsprong op. Maar, een stunt zou geen stunt zijn als je de tegenstander niet eerst het idee geeft dat ze al hebben gewonnen.

Op de service van Cynthia werd het 9-10, maar PegaZus kreeg het volgende punt: 9-11. Toch lukte het ons om nog voor de eindstreep op gelijke hoogte te komen. Bertus wees ons in een time-out nog maar op 1 ding: de dood of de gladiolen. Alles of niets.

11-11, 11-12, 12-12, 12-13, 13-13. En op het een-na-belangrijkste moment pakten we de voorsprong door een op de lijn geslagen aanval: 14-13. En op het allerbelangrijkste moment kwam Laura aan de service. Haar geplaatste bal op rechtsachter was zo hard (geintje natuurlijk) dat de passlinie van PegaZus spontaan naar links schoof. Iedereen in het veld, op de bank en op de tribune zag toe hoe die bal ‘gewoon’ in een leegte van 3 bij 3 meter op de grond stuiterde. Terwijl mensen op de tribune juichend omhoog sprongen, barstte ook het feest op het veld los. Kleine stunt nummer 3: check. Grote stunt? Dubbelcheck!

Het was pas de eerste ronde van de beker, maar winnen van de koploper in de 3e divisie? Dat voelt al als de bekerwinst.

We bedanken al het publiek, de tellers en de scheids. Alles in goede banen terwijl er alleen maar kritiek op je wordt afgevuurd? Best wel knap.

P.s. Twee dagen later stonden we alweer in de zaal. Ditmaal in Huissen, waar de gevoelstemperatuur in de hal -1 was door een verbouwing en de tegenstander op de 12e plek in de promotieklasse stond. Geen hoogstaand volleybal, wel 5 punten. We nemen de 2e plek in beslag dankzij deze overwinning.