Één met de hal

De kerst mag dan een stapje dichterbij zijn, maar Harderwijk is nog ver. Desondanks mag wel even stilgestaan worden bij het unicum dat ‘tien uit twee’ heet. In de annalen is dat zeker de afgelopen tien jaar niet terug te vinden bij een SSS Heren 2-team. Vandaag een nieuwe poging om weer één te worden met de hal en de koppositie te bewaken.

Het schriftelijke en mentale geheugen van deze annalist reikt tot tien jaar terug; het moment dat deze geschiedschrijver maakte van Nijkerk naar Barneveld. In het afgelopen decennium beleefde SSS Heren 2 hoogte- en dieptepunten: kampioenschappen en degradaties. Maar zelfs in de meerdere broederlijke Abrahamische tijdperken, het Kunstzinnige jaar, de Roekeliaanse periodes, de Bakker tienerploeg, de Massa fase en de Hoogendoornse jaargang slaagde Heren 2 er niet om te bereiken wat de kornuiten van Van Garderen wel gedaan hebben: de eerste twee duels met 4-0 winnen.

Het geheim voor deze flitsende start houden we uiteraard voor ons, maar het heeft onder andere te maken met de welbekende mentale knop. Daar wist Kees Jan – bewust of onbewust – de juiste draai aan te geven afgelopen zaterdag. Voor we de zaal in liepen bij Heyendaal hadden we namelijk één hele simpel verwoorde boodschap: één worden met de hal.

Daar hebben we dit seizoen geen anderhalf uur of uur en een kwartier de tijd voor. Nee. Het is prima om maximaal drie kwartier van tevoren omgekleed in de kleedkamer te zitten. Niet te veel tijd om na te denken over wat er allemaal mis kan gaan, maar genoeg tijd om de hal te bestuderen. Daarom bij deze een beschrijving van de zaal in het Radboud Sportcentrum: groene vloer. Witte lijnen. Gele muur bovenmuur. Felle lampen. Twee palen. Een net. Veel ruimte om het veld. We lopen naar de overkant. Een meter of drie tussen de zijlijn en de muur. Een meter of vijf aan de andere zijkant tot het veld ernaast. En veel ruimte achter het veld. Genoeg voor een sprongservice, toch Sil?
Trouwe supporter papa Meijs volgt ons voorbeeld om één te worden met de hal en helpt met het preparen van de tribune om van gepaste afstand onze bewegingen te kunnen volgen.

Verder is het een kunst om uit te gaan van eigen kracht, ook al kennen we de tegenstander enigszins van vorig seizoen. We hebben in ons geheugen gegraven en kunnen ons nog herinneren dat ze een lange linkshandige spelverdeler hebben die ballen doorslaat en een Duitse ‘A-U-S’ diagonaal voor wie we moeten oppassen (maar dat spreekt voor zich). Bij het verkennen van de zaal: geen Duitser en de spelverdeler begint op de bank: check.

Bij het warmlopen en inspelen wordt duidelijk dat we daar ons best moeten doen, want het is koud in de hal. Daarnaast is het geen goede omgeving voor de snel afgeleiden onder ons. Het Britse Lagerhuis is er qua kabaal niks bij.

Over de wedstrijd kunnen we verder kort zijn. Daar willen we uiteraard ook niet te veel info over prijsgeven met het oog op de komende twintig wedstrijden. Al hebben we zo’n donkerbruin vermoeden dat terwijl wij proostten op de zege, er een analytisch belletje ging van Proost sr. naar Proost jr. ter voorbereiding op de wedstrijd van vandaag tegen Pegasus.

Ten opzichte van onze zege tegen VVH wijzigde Kees Jan het ‘winning team’ op één positie. Het was aan onze benjamin Sil om zich te bewijzen en de plek van de grote Beek in te vullen. Dat deed hij met verve; slechts een korte fase in de wedstrijd hoefde hij zich te laten vervangen door Arno. Maar ik heb het vermoeden dat hij zijn treinmaatje ook speelminuten gunde. Onbegrijpelijk eigenlijk dat deze libero met zijn aanvalstalent niet vaker op de passer/loperpositie wordt ingezet. Een kleine tip aan het adres van Proost jr. – mocht ie nog het wedstrijdverslag lezen: ik zou m’n blokkering instellen op de aanvallende kwaliteiten van deze Houthoffer.

Dat Sil verder zijn waarde bewees, was wel duidelijk met zijn blokkering die Rinaldorische vormen aannam. Daarnaast liet hij zelfs de scheidsrechter met open mond, vol verbazing en gelukzaligheid kijken naar het beëindigen van een fantastische hard-tegen-hard rally. Nadat de bal enkele keren over en weer was geslagen, was het aan Sil om als een echte dakdekker de rally binnen de anderhalve meter te beëindigen. Dat ging een stuk gemakkelijker dan zelf de bal met backspin over het net heen te gooien en te proberen terug te slaan, toch Sil?

Verder had Kees Jan dezelfde spelers het veld in gestuurd als tegen VVH. Nick was weer op dreef en scoorde in de eerste set alles wat hij in zijn handen kreeg: of het nu hard uit sprong moest of staande bovenhandse. Ook Berger lijkt de juiste mentale knop gevonden te hebben. De fitheid spatte ervanaf; die moet ’s ochtends ongetwijfeld een lekker pakje boterhamworst opgegeten hebben. Frank gaf zo nu en dan een balletje aan de middenmannen; onder andere om Robin te belonen voor het feit dat hij niet de overstap naar Kroatië had gemaakt. Over de kunsten van Thijs willen we niet te veel prijsgeven met het oog op de wedstrijd van vandaag. Het is ook niet netjes om vanaf de bank met de vinger te wijzen naar onze libero.

Net als tegen VVH pakte ook de dubbele wissels meer dan goed uit. Zodoende freewheelde Heren 2 naar een 3-0 voorsprong en gebeurden er twee zaken die het ons moeilijker maakten een 4-0 zege te behalen: 1) Berger vervloekte dit door te zeggen ‘holy shit, zometeen hebben we tien uit twee’; 2) Kees Jan deed zijn best om de kerst niet te halen, door op geheel onorthodoxe wijze maar liefst drie wijzigingen door te voeren. Als u nog goed geld wilt verdienen: wij vermoeden dat hij vlak voor de kerst een Polska uit gaat halen: zes wissels tijdens de set.

Niet alleen Ali B draait op volle toeren, ook Heren 2 in de vierde set met Rinaldo, Sander en Wilco binnen de lijnen. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat er toch nog wat Duits in het veld kwam te staan en pakte zijn punten mee in Nijmegen. Sander bediende zijn aanvallers goed en zorgde ervoor dat het tandem met Rinaldo direct goed draaide, maar ook dat Berger nog een paar mooie punten kon maken.

Zodoende liep SSS Heren 2 ook bij de tweede wedstrijd met een 0-4 zege de hal uit. Zoals geschreven, een unicum in het afgelopen decennium van de ploeg. Vandaag gaat de ploeg voor een goed vervolg tegen Pegasus en proberen de koppositie te verdedigen. Dat gebeurt dan in onze hal, om 16.00 uur. Komt dat zien!

p.s.: nog 81 dagen tot de kerst.

0
0
0
s2smodern

Contact

Algemene zaken:
Paul Boshuis
E-mail: algemeen@sss-barneveld.nl
Telefoon: 06-52323862

Jeugd TC:
Bram Wildekamp
E-mail: jeugdtc@sss-barneveld.nl

Dames TC:
Arjan Roelofs
E-mail: damestc@sss-barneveld.nl

Heren TC:
Adriaan Kuiper
E-mail: herentc@sss-barneveld.nl

Secretariaat Volleybalvereniging SSS:
Schoutenstraat 72G
3771 CK Barneveld
Telefoon: 06-22667983
Email : secretariaat@sss-barneveld.nl

Inloggen (mobiel)