Supercompensatie en een piek van 105 minuten

Trainen is voor talentlozen. Daarom zegt het genoeg dat Autoschade Van der Werf/SSS H2 in de 160 dagen durende voorbereiding slechts 105 minuten compleet was. Met enkele trainingspieken en heel heel heel veel nauwkeurig geplaatste rustperiodes van supercompensaties was de voorbereiding geslaagd om Ten Brinke Set Up met 4-0 te verslaan.

De aanloop naar het nieuwe seizoen was - net als vorig jaar - een lange aanloop. En net als vorig seizoen zou Ten Brinke Set Up de tegenstander zijn tijdens de seizoensouverture. Daarom werd besloten om het concept van een jaar geleden zoveel mogelijk te kopiëren. 

De voorbereiding startte - net als vorig jaar - in de buitenlucht. Ditmaal met trainingen op het gras en in het zand bij ODIK. Uiteraard waren we geen enkele keer compleet. Het ene moment zat er iemand op een fiets, dan weer zat een ander in het huwelijksbootje. Het zou ons niet verbazen als KJ achter de schermen diverse spelers instructies gaf om afwezig te zijn. Op deze manier zou de hunkering naar elkaar groot blijven. We moesten immers nog 160 dagen wachten tot het seizoen zou beginnen.

Er gebeurde wel meer achter de schermen. Zo werd trainert Gert voorgedragen bij Heren 1; waar hij dit seizoen de spelletjes mag verzorgen en weer herenigd wordt met Bram en Thijs. Want Heren 2 levert wel degelijk spelers (en nu dus ook trainers) af aan de eredivisie. Wie had dat gedacht. Waar enkele jaren geleden nog hoofdschuddend door de groten binnen SSS werd gezegd dat ‘H2 talenten zou verpesten’ met ons (over)matig biergebruik, spelen dit seizoen maar liefst zeven spelers in de Eredivisie die in de afgelopen jaren nog bij Heren 2 mochten proeven aan het seniorenbestaan.

Hoofdcoach KJ kreeg al snel een nieuwe secondant. Freek ‘gogme’ Hebing werd vastgelegd om dit stel ‘volleybalgekke kloothommels’ trainen te gaan geven en soms bij wedstrijden te assisteren. We hebben al een plekje in de auto naar Bedum voor hem gereserveerd. 

Met Van Garderen & Hebing werd in augustus - na een korte zomerstop - de voorbereiding hervat met dezelfde selectie als afgelopen seizoen. De start: 80 procent inzet, 45 procent aanwezigheid. Dat is een mooie opbouw, die de spelers van Heren 2 aanspreekt. Sommigen werden eind augustus en begin september nog bewust op vakantie gestuurd. Tijdens oefenwedstrijden (twee keer winst en één keer gelijk) waren we met kleine aantallen aanwezig, om veel balcontacten te kunnen maken en niet onnodig langs de kant te hoeven staan. Alles om na een korte intensieve trainingspiek naar de topvorm toe te werken door middel van de supercompensatie. Al deze individueel afgestemde trainingsprogramma’s moesten tot een optimum leiden op 25 september.

Daarom besloten we de wedstrijd van 18 september te verplaatsen. Dat paste bijvoorbeeld niet in de trainingsprogramma’s van onze spelverdelers. Van Garderen en Hebing besloten zorgvuldig dat we pas op 23 september compleet moesten zijn, twee dagen voor de eerste wedstrijd. Helaas hebben de trainers niet over alles de controle; vlak voor tijd maakte één van de spelers een misstap (we vertellen niet wie, want Renswouw leest ongetwijfeld mee en die willen we niet wijzer maken in de voorbereiding). 

De 105 minuten dat we compleet waren in de voorbereiding moest op 25 september leiden tot de eerste prestatie. De supercompensatie zat in de eerste set nog echter nog bij te veel spelers in de benen, waardoor we het onszelf erg moeilijk maakten. Alsof het zo had moeten zijn, kwam de supercompensatiepiek bij Berger op het juiste moment. Bij een 22-24 achterstand leidde hij ons - met onder andere twee blokpunten - naar een 26-24 setwinst.

De ban was gebroken. Heren 2 denderde daarna in sneltreinvaart over Set Up: de blokkering stond goed, de servicedruk was hoog en Beek wist de aanvallers prima te vinden. Eigenlijk lijkt het wedstrijdbeeld verdacht veel op dat van een jaar geleden (lees hier). Na de 25-11 in de tweede set wilde Michiel meteen doordrukken in de derde set. Eerste rally: doortikbal Michiel; tweede rally: doordunkbal Michiel; derde rally: doortikbal Michiel… Het mocht dan wel de week van de scheidsrechters zijn; maar je weet ook dat Michiel een Beek is en die trekken altijd hun eigen plan.

Zonder problemen - en ondanks Bergers volleyballeritis - pakten we de derde set en was de overwinning een feit. We wilden het bonuspunt ook pakken. Daar hadden Van Garderen en Hebing ook rekening mee gehouden in de voorbereiding. De supercompensatiepiek van Roelofs kwam in de vierde set. Als stimulans werd vrouwlief geïnstrueerd op de tribune te gaan zitten en regelmatig naar haar horloge te kijken, zodat het gevoel gecreëerd werd dat Suzan & Freek nog bewonderd zouden kunnen worden op Gelderpop. Zo gezegd, zo gedaan produceerde Roelofs een reeks aan kanonskogels waar Set Up geen antwoord op had. 

De 4-0 overwinning was een korte intensieve piek, waarop het trainersduo besloot dat de ploeg dit zeker niet gezamenlijk moest vieren. De hunkering naar elkaar moet groot zijn en dus werden we naar diverse plekken over het hele land gestuurd om de vijf punten te vieren. Daarnaast waren we de afgelopen week uiteraard weer incompleet; vasthoudend aan het concept van de winnende coach die altijd gelijk heeft.

Vandaag moet er opnieuw gepiekt worden en komen we weer uit onze supercompensatie. Om 16.00 uur staat de derby tegen Renswouw op het programma. Komt dat zien (dat mag weer gezegd worden) in De Meerwaarde. 

0
0
0
s2smodern

Contact

Algemene zaken:
Paul Boshuis
E-mail: algemeen@sss-barneveld.nl
Telefoon: 06-52323862

Jeugd TC:

A,B en C (vanaf 12 jaar)
Bram Wildekamp 
E-mail: jeugdtc@sss-barneveld.nl

CMV (6 t/m 12 jaar)
Simone van Essen-Nab
E-mail: cmv@sss-barneveld.nl

Dames TC:
Arjan Roelofs
E-mail: damestc@sss-barneveld.nl

Heren TC:
Adriaan Kuiper
E-mail: herentc@sss-barneveld.nl

Secretariaat Volleybalvereniging SSS:
Schoutenstraat 72G
3771 CK Barneveld
Telefoon: 06-22667983
Email : secretariaat@sss-barneveld.nl

Inloggen (mobiel)