Heren 2 gaat in de fout met te weinig fouten

,,Voetbal is een spel van fouten. Wie de minste fouten maakt wint.’’ Aldus onze legendarische Nummer 14. Onze Johan - nee geen Oosting, maar Cruijff - had daarmee ook verstand van volleybal. Alleen ging deze vlieger afgelopen zaterdag niet op voor SSS Heren 2: ondanks een lagere foutenlast verloren wij zaterdag van Voorsterslag/VC Zwolle H1. Dan maar een andere Johan-quote: ,,Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort dan de tegenstander.’’

Wie het eerst bij de 25 punten is, wint een set. Met dat kader is de marge om fouten te maken beperkt tot een punt of zeven à negen, wil je het winnen van de set in eigen hand en realistisch houden. Eerdere wedstrijden dit seizoen zagen we dat deze succesformule ook werkte. Het leverde ons al vier overwinningen op, de één net iets glansrijker dan de ander.

Afgelopen zaterdag kwam VC Zwolle op bezoek. Onze eigen volleybalgoeroe Freek had ook een paar goede quotes voor de wedstrijd en waarschuwde onze voor de Zwollenaren, die aan het begin hard verloren hadden maar de laatste weken op dreef waren geraakt. Vorig seizoen wonnen wij thuis vrij eenvoudig, maar gingen we in de uitwedstrijd hard onderuit van dit jonge team.

Freek had goed ingeschat dat het onze taaiste tegenstander tot nu toe zou zijn. Daarbij is het belangrijk dat je als team opereert. ,,Alleen kan je niks, je moet het samen doen’’, aldus Johan. Al had het zomaar ook Freek Hebing kunnen zijn. Hoewel, dan was het woord ‘gogme’ ook voorgekomen in de zin.
Om het teamgevoel te vergroten gingen we vooraf samen op de foto. Als team. Eén team, allen één tas. Gesponsord door Kuis Finance (bedankt, Dirk!). Ontzettend mooi hoe we als team erbij lopen. Hoewel, als team… Onze Aron Vink stond nog op de bok een potje te fluiten. Tot dusver het teamgevoel.

Nadat Freek kennis had gemaakt met de benjamin van de dag (hallo Jarne!) en had gezien dat hij maar liefst twaalf manschappen tot zijn beschikking had, zag de coach dat zijn woorden effectief waren geweest. Heren 2 ging goed van start tegen Zwolle. Er werden zelfs meerdere blokpunten gemaakt! Alleen… keerde het tij naar het einde van de set. VC Zwolle speelde met veel lef en scoorde naar hartenlust.

In set twee kwam onze aanval ook beter uit de verf en voerden we de druk op bij de blauwvingers. Meinko had een goede service in huis en onze eigen pass stond weer als een huis, zodat topscorer Wilco bediend kon worden. We bouwden onze voorsprong in de tweede helft van de set keurig uit en trokken met overtuiging de stand weer gelijk.

Dan de derde set. De altijd cruciale derde set. Je zou er een Netflix-serie over kunnen maken. Die derde set. Dan wil je scherp beginnen. En dat deed Zwolle ook. Het vuur ontbrak bij de mannen van SSS. Er was een Mexicaanse peper nodig om ons op scherp te zetten. Met een dubbele wissel leek het tij te keren en kwamen we zelfs op voorsprong in de set. En op dat moment… Geven we het weer weg. Hoewel Zwolle deze set drie keer zoveel fouten maakt, winnen zij toch deze set. ,,Je moet schieten, anders kun je niet scoren.’’ Onze Johan vergat daarbij te zeggen dat je moet schieten met overtuiging. Als we dat hadden geweten.

"Soms moet er iets gebeuren, voordat er iets gebeurt." Weer Johan. Je hoopt dan dat die cruciale derde set iets losmaakt voor een nog crucialere vierde set. Spanning en sensatie. Het publiek zit op het puntje van z’n stoel. De aanval loopt weer goed bij SSS: Wouter laat zien waarom hij zorgvuldig gescout is, Wilco is oppermachtig aan het net en zelfs onze meest seniore speler pakt aanvallend z’n punten. Heb je het ene lek boven, zul je zien dat het ergens anders net niet lukt. Aan het einde van de set piept Zwolle langszij en met 23-25 pakken zij de vierde set en de 1-3 overwinning.

Een zure nederlaag voor SSS Heren 2, waarbij we vooral hadden gehoopt een vijfde set eruit te kunnen slepen. Dat had de wedstrijd tussen twee gelijkwaardige tegenstanders ook verdiend. Tegelijkertijd verdiende Zwolle het om te winnen met de overtuiging die zij in het spel legden. Zij speelden voor tickets naar Malta; wij voor de veerpont naar Schiermonnikoog.

Veel tijd om te treuren is er niet. Zaterdag wacht opnieuw een Zwols team op ons: dan reizen we af naar C.S.V. Daarnaast staan we nog altijd op de tweede plaats en hebben we dus een mooie positie op de ranglijst die we vol overtuiging willen versterken.

p.s.: gelukkig was het op het feest weer reuze gezellig bij het team. Iets met kippenpakken, tacotrucks en meer knoopjes los. En wist je dat je met z’n tweeën in een poncho kan? Goed voor het teamgevoel.