Waar is de l*l

Drie nederlagen op rij. Dat is een bittere pil; zeker als je denkt na een ‘minder’ seizoen het verliezen achter je te hebben gelaten. Afgelopen maandag is echter de Week van het Sportplezier ingegaan en dat zien wij als een frisse start om ons gesteund door enkele Cruijffiaanse uitspraken de lol terug te krijgen in het spelletje. Of zoals de legendarische nummer veertien zei: ,,Je moet je leven niet laten verpesten door de negatieve dingen, maar je moet optimaal genieten van de positieve dingen.”

Na twee nederlagen hadden we de maand februari achter ons gelaten en richtten we ons met een frisse blik op de toekomst. Winnen is logisch, verliezen niet. Het is ook allemaal vrij betrekkelijk. Het kan vandaag goed gaan, volgende keer niet.

We speelden in ieder geval gewoon weer op zaterdag in onze hal; tegen Pegasus, waar we eerder dit seizoen met 1-3 van hadden gewonnen. De ideale combinatie om weer het juiste gevoel te krijgen.

,,Als je vanuit een negatieve situatie start, kom je nooit meer iets positiefs tegemoet.” Daarom gingen we dan ook met de juiste gevoelens van start. Met 25-21 kwamen we op een 1-0 voorsprong. Mark was nog niet helemaal tevreden – ‘never change a winning team’ is immers geen uitspraak van Cruijff - en wisselde Gepko voor Alwin. Laatstgenoemde was namelijk vergeten de pepernoten uit de zak van Sint Martin te halen; en kon die dus ook niet raken. Ook al mocht hij met behulp van de scheidsrechter nog wel het setpunt op zijn naam schrijven – waarschijnlijk had de scheids even de loep van AJ geleend – Alwin moest even naar de kant en reageerde na afloop richting op vragen van de pers: ,,Een meningsverschil is een groot woord. Ik denk dat hij tot dezelfde conclusie zal komen als ik.”

Het ging lang gelijk op, maar we slaagden er niet in om Pegasus te lossen. Dat kwam ons duur te staan. Met 22-25 ging de set verloren. In de derde set kregen Frank en Niels de kans om te helpen het tij te keren. Dat lukte echter niet. Iedereen ging denken hoe speel ik, maar daar gingen we de fout in. Je moet niet denken hoe speel ik, maar hoe speelt het elftal. Want als het elftal goed speelt, speel ik nooit slecht. Dat kan niet. Als het elftal goed speelt, spelen ze allemaal goed. Maar als het niet goed gaat, wie regelt dan dat het wel goed gaat… Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd: 16-25.

Een nieuwe set, nieuwe kansen. Bram kreeg zijn publiekwissel. Hij had zijn strijd gestreden en zich gerevancheerd op zijn zenuwen. ,,Als je nerveus bent, presteer je minder. Dus waarom zou je nerveus zijn?” zei een wijze man ooit en dat moet Wagtmans ongetwijfeld ook gedacht hebben.

Na een goede periode komt een slechte periode. Na een slechte periode komt een goede periode. In de vierde set liep het dus weer prima en kwamen we zelfs op een comfortabele 14-8 voorsprong. Maar… als je niet scoort kun je ook niet winnen. Tot dan toe was alleen Rinaldo daarin volop geslaagd, maar hij werd uiteindelijk kapotgespeeld: Je hebt maar één lichaam, en dat kun je niet inruilen. Daarnaast waren ‘ons op rechts een gatenkaas’. Gepko gaf AJ hierom een uitbrander: ,,Juist wanneer je iemand mag, hamer je op zijn tekortkomingen.” Waarop onze aanvoerder reageerde: ,,Verdedigen is een kwestie van hoeveel ruimte ik moet verdedigen. Als ik een hele tuin moet verdedigen, ben ik de slechtste. Als ik dit stukje moet verdedigen, ben ik de beste.” In de slotfase kwamen we nog wel weer terug, maar het is simpel: je bent te vroeg of te laat. En wij waren te laat: 23-25.

In de kleedkamer probeerden we de oorzaak van deze nederlaag te achterhalen. Eerst luisterden we allen aandachtig naar Mark. Het verstandigste is om zoveel mogelijk te luisteren, want dat is goed voor je algemene ontwikkeling. Als je er tien procent van leert, ben je de anderen al een eind voor. Bij niet iedereen ging een belletje rinkelen. Laten we het erop houden: je gaat het pas zien als je het door hebt.

Wat de precieze oorzaak is, daar gaan we niet te veel over uitweiden. Het valt ook niet helemaal te verklaren: winnen is logisch, verliezen niet. Kwaliteit zonder rendement heeft geen zin. Rendement zonder dat je plezier hebt, is ook een drama. We moeten dus weer wat meer lol in het spelletje krijgen. Hoe? Daar waren de meningen over verdeeld. Als iemand je wat vraagt en je wilt geen antwoord geven, dan moet je er maar een stukje omheen praten. Tot je denkt: dat is het beste antwoord dat ik kan geven. Dat deden sommigen dan ook. Het resulteerde in ieder geval erin dat we dinsdag heel leuk paaltjesvoetbal hebben gedaan, toch Bram? En we zijn vrijdag van de partij zijn op het blacklighttoernooi. De verwachting is dat er veel geprikt zal worden.

Ten slotte moeten we het ook niet negatiever maken dan het is. Je moet gewoon denken zoals de situatie is. Je kan je beter goed voelen dan slecht. Je hebt een punt. Er is dus nog niets verloren. Het is allemaal vrij betrekkelijk: het kan vandaag goed gaan, de volgende keer niet.

Het komt allemaal goed. En un momento dado…

Was getekend, #(1)4

0
0
0
s2smodern

Contact

Algemene zaken:
Paul Boshuis
E-mail: algemeen@sss-barneveld.nl
Telefoon: 06-52323862

Jeugd TC:
Bram Wildekamp
E-mail: jeugdtc@sss-barneveld.nl

Dames TC:
Arjan Roelofs
E-mail: damestc@sss-barneveld.nl

Heren TC:
Adriaan Kuiper
E-mail: herentc@sss-barneveld.nl

Secretariaat Volleybalvereniging SSS:
Schoutenstraat 72G
3771 CK Barneveld
Telefoon: 06-22667983
Email : secretariaat@sss-barneveld.nl

Inloggen (mobiel)