Casestudy: het voordeel van de favoriete kant

Another Saturday, another game day. Na al twee maal een uitwedstrijd verloren te hebben, werd het echt eens tijd voor winst. En die winst zouden we gaan behalen in onze eigen there-is-no-place-like-home Meerwaarde. Thuis zijn we immers onverslaanbaar. Of toch niet?

Rosstars dames 1 stond afgelopen zaterdag op het programma. Dit team uit Rossum – voor wie het niet weet, dat ligt vlak bij Rome – is gepromoveerd uit de derde divisie. Het is een ploeg die volgens coach Joost bekend staat om niet zozeer overweldigend spel, maar vooral om het harde werken. En daar hebben die net gepromoveerde Rossterren al aardig wat puntjes mee bij elkaar weten te sprokkelen.

Hard werken, dat kunnen wij ook. En punten bij elkaar sprokkelen? Daar wordt aan gewerkt. Helaas was Sandra zaterdag niet op volle sterkte inzetbaar wegens een schouderblessure, maar gelukkig kwam Rachel uit dames 2 ons team versterken. Onze mini’s-van-de-week Lisa en Lieke waren er bovendien ook meer dan klaar voor, waardoor we uiteindelijk toch met 13,5e vrouw sterk aan de wedstrijd begonnen. Aan onze favoriete kant van het veld. Onze favoriete kant? Is dat werkelijk een dingetje? Een mentaal slash lichtelijk autistisch ticje, of oefent het daadwerkelijk invloed uit op het verloop van de wedstrijd?

Als ware academici zijn wij van mening dat je geen conclusies kan trekken zonder wetenschappelijke feiten. Daarom hierbij de volledig verifieerbare (naja, er is wel iets misgegaan met het digitaal wedstrijdformulier..) setstanden:

Set 1, favoriete kant: 25 – 20 gewonnen = :)
Set 2, niet-favoriete kant: 12 – 25 verloren = :(
Set 3, favoriete kant: 25 – 19 gewonnen = :)
Set 4, niet-favoriete kant: 16 – 25 verloren = :(

Het is niet te geloven, zou het dan toch echt? Zien we hier nou een wetenschappelijke doorbraak? Misschien is het toch een idee om een verzoek in te dienen bij de Nevobo, veldwissels zijn immers zoooo niet efficiënt.

Voor de oplettende lezer, we missen inderdaad nog een stukje bewijsvoering voor deze casus: het einde van de wedstrijd. Het staat immers pas 2-2. Een vijfde set dus. De tegenstander, de schatten, kozen ervoor om op onze niet-favoriete kant te beginnen = :).

Nog een wetenschappelijke binnenkomer: mentale tics blijken per keer een houdbaarheidsdatum van ongeveer 1,5 uur te hebben. We liepen namelijk een achterstand op in de vijfde set, aan onze favoriete kant staande = :(. Deze weerlegging tast onze hypothese toch enigszins aan.

De tweede helft speelde zich dus af aan onze – ja, hoe raadt u het zo – minst favoriete deel van het speelveld: de gevreesde verliezerskant. Dat voorspelt niet veel goeds, zou je denken. Toch gebeurde ook hier weer iets in die vijfde set wat onze wetenschappelijke theorie falsifieert: we kwamen weliswaar op matchpoint te staan! En niet één, maar zelfs twee matchpoints. Het was ongelofelijk. Maar toch gaven we na een paar kleine, maar cruciale eigen fouten de set weg aan de Rossumse dames = :(.

Concluderend:
1. Drie keer is geen scheepsrecht.
2. Aan je favoriete kant spelen lijkt een positieve invloed te hebben op de uitkomst.
3. Mentale tics werken zo’n 1,5 uur achtereenvolgend, daarna zijn ze waardeloos.
4. Zo lang er niemand met dit wetenschappelijk onderzoek naar de Nevobo stapt, zullen teams die kampen met de mentale ik-speel-beter-aan-mijn-favoriete-kant tic vanaf nu alleen nog maar vijfsetters spelen als de eerste vier sets zich binnen 1,5 uur voltrekken. Het verloop van de vijfde set zal vervolgens – als deze zich na 1,5 uur pas voltrekt – een kwestie zijn van het principe survival of the fittest/smartest/scariest/luckiest…

Anyway, in ons vooruitzicht hebben we twee weken om hard te trainen om vervolgens op 28 oktober, tevens DE DAG VAN HET SSS-FEEST, opnieuw een thuiswedstrijd te mogen spelen. En als wij dan in het veld staan, laten we die wetenschappelijke theorieën natuurlijk lekker voor wat ze zijn en zullen we ons stinkende best doen om zo veel mogelijk punten in eigen huis te houden (het liefst vijf). We spelen de 28e wederom om 16.00u en zullen op die dag – met heren 3 voor ons, heren 2 naast ons en heren 1 na ons – omring zijn door mannen = :). Komt dat zien! En blijf daarna gezellig met ons griezelen op het Halloween-feest in Cheersss, dat extra uurtje slaap hebben we al voor u geregeld. Tot dan!

Dik van de Pol - breed

Contact

Algemene zaken:
Mirella Boshuis
E-mail: algemeen@sss-barneveld.nl

Jeugd TC:

A, B en C (vanaf 12 jaar)
Bram Wildekamp 
E-mail: jeugdtc@sss-barneveld.nl

CMV (6 t/m 12 jaar)
Simone van Essen-Nab
E-mail: cmv@sss-barneveld.nl

Senioren TC:
Cynthia Barten 
E-mail: damestc@sss-barneveld.nl

E-mail: herentc@sss-barneveld.nl

Secretariaat Volleybalvereniging SSS:
Yvonne Sennema
Schoutenstraat 72G
3771 CK Barneveld
Telefoon: 06-22667983
Email : secretariaat@sss-barneveld.nl

Inloggen (mobiel)