Meisjes B1 laat ballen knallen

Hoog in de lucht ziet Vleer een vliegtuig op weg richting het zuiden. Hij weet dat het geluid van de straalmotoren er even over doet om zijn oor te bereiken. Mijmerend over snelheid, geluid en het doppler effect, ziet Vleer opeens het bord van de sporthal. Hij is vandaag in Nijmegen, waar meisjes-B1 haar wedstrijd speelt tegen het eerste team van VoCASA. De verwachtingen zijn hoog gespannen, want dit team staat ergens boven op de ranglijst en ook de prognose van de Nevobo laat weten dat het geen eenvoudige pot zal worden.

De eerste set is al enkele minuten bezig als Vleer zich op de tribune nestelt. Hij ziet tot zijn schrik dat Liesa wordt gewisseld. Navraag maakt duidelijk dat dit niet is omdat ze slecht speelt, maar omdat ze de afgelopen week een enkel blessure heeft opgelopen. Ze heeft het even geprobeerd, maar om het niet erger te maken, is het toch beter om het hierbij te laten. Er komen immers nog veel meer wedstrijden!

De meiden van VoCASA spelen goed. SSS treft een tegenstander van formaat en heeft erg veel moeite om tot scoren te komen. De wedstrijd wordt vandaag gefilmd en of dat misschien ook van invloed is op het spel, dat weet Vleer niet. Wat hij wel weet, is dat SSS het tot nu toe nog niet zo goed doet. De stand is inmiddels opgelopen tot 24-20 en het ziet er vrij hopeloos uit.

Totdat... Janine uit een wat mindere (zeg maar gewoon een slechte) pass een fantastische set-up voor de pipe-aanval geeft. Laura komt aanlopen, springt en... Vleer begrijpt niet goed wat er gebeurt. Hij hoort drie knallen heel snel achter elkaar en vraagt zich af hoe dat kan. Opeens weet hij het: de eerste knal was de aanvalsslag, de tweede knal was het doorbreken van de geluidsbarrière en de derde knal was de bal die op de grond insloeg. Het zal niemand verbazen dat dit moment van grote invloed is op de ommekeer van de wedstrijd. Deze eerste set wordt vervolgens dan ook gewonnen met 25-27.

De tweede set begint en ook nu is de tegenstand weer indrukwekkend. Het kost de meiden van SSS grote moeite om door de verdedigingslinies van VoCASA te breken. Toch lukt het Anne-Roos en Dominique regelmatig om langs en zelfs over het blok heen te slaan. De meiden uit Barneveld krijgen vandaag niets cadeau en de fantastisch spelende spelverdeelster Esmee loopt in deze set meer dan in haar vorige leven als voetbalster in tien wedstrijden. Ook deze set wordt gewonnen en wel met 20-25.

Het is nu tijd voor de “altijd lastige” derde set. Vleer heeft aan het SSS bestuur voorgesteld om deze derde set in het vervolg over te slaan en gewoon een vierde, vijfde en als het nodig is een zesde set te gaan spelen. Maar nu is het nog niet zover. Het fluitsignaal klinkt en binnen enkele minuten staan de meiden uit Barneveld met 17-7 achter. Tien punten inhalen is lastig, maar SSS MB1 heeft voor hetere vuren gestaan. Alle meiden doen enorm hun best en Anoek weet nog wel knap enkele fraaie punten te scoren, maar helaas... Vleer ziet dat de set verloren is gegaan als bij het laatste fluitsignaal de stand 25-21 op het scorebord staat.

De vierde set is begonnen en al direct neemt SSS een voorsprong. Vleer ziet dat Ilja een beetje moeite heeft me de sterke service van de tegenstander, maar hij ziet ook dat ze zich niet uit het veld laat slaan door uitzonderlijk knap verdedigingswerk. Hij ziet dat Ires staat te scoren, zoals hij dat van haar gewend is. Vleer geniet, het meegereisde publiek ook, het thuis publiek niet. De laatste set wordt knap gewonnen met 17-25. Er gaan vier wedstrijdpunten mee naar Barneveld.

Na afloop toont de coach zich bijzonder tevreden: “Dit was een echte wedstrijd”. “Beide teams waren goed aan elkaar gewaagd en daardoor stegen enkele meiden boven zichzelf uit”. “Heel fijn dat de wedstrijd is gefilmd, zodat we hier nog eens met elkaar van kunnen gaan genieten”. “Uiteraard ook om de wedstrijd te analyseren, want er zijn altijd nog wel een paar verbeterpunten”.

Vleer stapt weer in zijn bolide en gaat op weg naar huis. Als hij bijna bij de afslag Barneveld is ziet hij een F16 overvliegen. Vleer vindt dat oorverdovende geluid meestal maar niks, nu moet hij opeens aan de zojuist gespeelde wedstrijd denken. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht...

De volgende wedstrijd is op 1 december. Dan speelt SSS MB1 om 12.00 uur thuis haar wedstrijd tegen Xanthos MB1 uit Zetten.