Meisjes B1 begint voorzichtig

Vleer gooit nog een houtblok op het vuur en zakt terug in zijn luie stoel. In een rijkelijk gevuld glas met een onduidelijke lichtbruine inhoud klingelen vrolijk enkele ijsklontjes. Het is vakantie en Vleer geniet.

Zijn gedachten dwalen af naar het nieuwe meisjes-B1 team, waar hij - net als vorig seizoen - door het Barnevelds roddelblad voor is gevraagd om verslaglegging te doen. Eerst had hij nog zijn bedenkingen. Van het vorig seizoen waren nog maar twee meiden over en hij wist niet goed wat hij van al die nieuwe “spring-in-het-velds” moest denken. Uiteindelijk had hij ingestemd toen bleek dat anders de Barneveldse krant met de rechten aan de haal zou gaan. Gelukkig... eerst nog even een paar maanden rust...

Het is zaterdag 21 september, precies twee maanden en twee dagen verder. Vleer komt met een rood hoofd van het harde fietsen net op tijd de zaal binnen. De meiden van “zijn” nieuwe team zijn al bezig met de warming-up en blij verrast ziet hij bij het inslaan erg veel slagkracht. Zijn angstig voorgevoel maakt plaats voor medelijden met de veel kleinere tegenstanders.

De opponent van de B1 meiden is vandaag het tweede meisjes B team van Alterno uit Apeldoorn. Elk seizoen komt SSS wel een team van Alterno tegen, soms wordt er gewonnen en soms wordt er verloren, maar het zijn sowieso altijd zinderende wedstrijden.

De eerste set ziet Vleer een voorzichtig spelend SSS. Weinig onnodige fouten, maar er is ook niet veel te bespeuren van de imponerende aanvalspower die ze tijdens de warming-up lieten zien. Een enkele keer wordt er wel genadeloos uitgehaald, maar dan blijken de meiden uit Apeldoorn behoorlijk veerkrachtig en laten een vrijwel perfecte veldverdediging zien. De set gaat helaas voor SSS verloren en Vleer schrijft een stand van 18-25 op.

De tweede set gaat een stuk beter: enkele ups en ongeveer evenveel downs. Op de tribune zit Vleer enthousiast heen en weer te schuiven, tot grote ergernis van mevrouw Jansen uit Apeldoorn, die nu al voor de derde keer wordt aangestoten en daar niet van gediend blijkt te zijn. Ze stapt op, werpt nog een vernietigende blik in de richting van Vleer en gaat op een laatste lege plekje achteraan op de tribune zitten. Het is bloedstollend spannend, maar ook deze set weten de meiden uit Apeldoorn aan het langste eind te trekken. Het wordt 22-25, maar Vleer ziet dat de Barneveldse deerns steeds beter gaan spelen en er nog het volste vertrouwen in hebben.

Dan de derde set. Het spel is van hoog niveau. De beide spelverdeelsters Maaike en Marleen laten zowel aanvallend als spelverdelend uitstekend werk zien. Vleer is blij met het 2-4 spelsysteem, omdat hij als volleybalkenner bij uitstek weet dat dit veel meer mogelijkheden biedt. De twee hoofdaanvalsters Annemiek en Dominique staan de ballen er in te rossen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Heleen en Marloes laten zien waarom ze de plek op het midden verdienen, fantastisch! Vleer geniet.

Toch gaat het mis... Tegen het einde van de set lijkt de communicatie even in een andere taal en ontstaan er misverstanden. Dat is jammer en de set eindigt ook deze keer in een stand van 18-25. Vleer kijkt teleurgesteld om zich heen en ziet een uitzinnige aanhang van Alterno die zojuist vol trots hun eerste overwinning van het seizoen incasseerde.

Tenslotte de vierde set. Anne-Roos mag het weer gaan proberen op de aanval en Bertine, die vorige week nieuw aan het team is toegevoegd, start op de midvoor positie. De coach kijkt tevreden, want hij ziet alle meiden meer dan fantastisch spelen. Het gevolg is dat binnen enkele minuten het telbord aan de kant van SSS tien punten meer aan geeft. De coach zet op het einde van de laatste set nog even beide wisselspeelsters in - kennelijk om ze ook te laten delen in het succes - en de wedstrijd is gestreden. Een laatste set winnen geeft toch altijd een beetje een overwinningsgevoel. Vleer straalt en terwijl hij teruggaat naar de kantine slaat hij mevrouw Jansen in het voorbijlopen nog even enthousiast op haar schouder en roept veel harder dan nodig; “25-18 mevrouwtje”...

Na enige tijd duikt de coach op in de kantine en kan Vleer hem vragen wat hij van de wedstrijd vond. “Jammer dat het niet is gelukt om de eerste wedstrijd te winnen, maar als ik zie dat het nu elke set al een stuk beter ging, ben ik er zeker van dat we met dit team nog hoge ogen gaan gooien.” “Alle meiden hebben vandaag fantastisch werk geleverd, zeker als je daarbij bedenkt dat we na de zomervakantie nog op zoek moesten naar twee nieuwe speelster en dan ook nog maar drie weken hebben kunnen trainen.” “Alterno speelde bijzonder goed en hoewel het allemaal kleinere meiden zijn in verhouding tot onze meiden, kon iedereen zien dat hun snelheid in de verdediging en techniek veel beter was.” “We gaan daarmee de komende tijd dan ook hard aan het werk.”

Volgende week is er geen wedstrijd, maar op 5 oktober komt HSC uit Hierden op bezoek. Die wedstrijd begint om 12.30 uur en we rekenen dan net als vandaag weer op veel publiek.