Meisjes B1 is back

Vanmorgen was hij geland op Schiphol. Net terug van zijn reis naar de noordpool, waar hij de aurora borealis heeft meegemaakt. Vleer heeft genoten van het poollicht, dat veroorzaakt wordt door de zonnewind. Maar nu staat hij weer met beide benen op de grond en is er helemaal klaar voor.

Het is zaterdag 25 januari en de wedstrijd van SSS meisjes-B1 tegen Alterno meisjes-B1 uit Apeldoorn staat op het punt van beginnen. Vleer is gedwongen om in de kantine met een glas achter het glas plaats te nemen, want de wedstrijd wordt gespeeld op veld 1. Hij vraagt zich af hoe het toch mogelijk is dat een architect niet begrijpt dat een sporthal ook bedoeld is voor publiek.

Vleer ziet dat de meiden van SSS gespannen zijn. Het team zit sinds de winterstop in een behoorlijke winterdip, een beetje vergelijkbaar met de winterslaap van een ijsbeer, die hij gelukkig op zijn reis van de afgelopen week niet is tegengekomen. Kortom; het is winter!

De wedstrijd begint en tot zijn verrassing ziet Vleer dat het spelsysteem van SSS is gewijzigd van 2-4 naar 1-5, waardoor er nog behoorlijk wat misverstanden zijn. De eerste set gaat verloren met 9-25, maar toch ziet Vleer de meiden uit Barneveld met plezier en opgeheven hoofden van veld wisselen.

De tweede set gaat het al een stuk beter. Minder fouten en langzaam komt de motor op gang. De wedstrijd gaat lange tijd gelijk op, maar aan het eind van de set gaat het fout. Door een paar ongelukkige missers en veel te veel service fouten gaat de winst naar de meiden uit Apeldoorn. De stand is dan 19-25 en Vleer bedenkt zich dat, als de 5 getelde service fouten er niet waren geweest, deze set zeer waarschijnlijk in het voordeel van SSS was beslist.

Er zit een stijgende lijn in het spel van SSS. De derde set begint en al direct staan de meiden van Alterno onder druk. De strijdlust van de Barneveldse meiden is dit seizoen zelden zo groot geweest en zowel de pass, als de set-up gaat steeds beter. Een logisch gevolg is dat ook de aanvalskannonen in stelling kunnen worden gebracht. Het publiek geniet met volle teugen en is zelfs door het glas heen goed in de zaal te horen. De set wordt na een spannende eindfase verdiend gewonnen door SSS met 25-23 en zowel de meiden als de coach laten goed blijken erg blij te zijn met deze belangrijke ommekeer.

Vleer kijkt verbaasd op als hij ziet dat de coach van SSS het aan de stok krijgt met de assistent coach (?) van Alterno. De scheidsrechter moet zelfs tussenbeide komen om de partijen uit elkaar halen. Een vreemd voorval, want de meestal uiterst rustige coach van SSS gaat toch niet zomaar door het lint.

De meiden van SSS zijn nu niet meer te stopen en als een zonnewind van de noordpool spelen ze door. Het resultaat is dan ook de winst in de vierde set met een eindstand van 25-21. Helaas gaat de vijfde set verloren met 9-15, maar dat vindt Vleer niet echt erg. Hij zag vanmiddag weer het strijdende meisjes-B1 team van voor de winterstop.

Na afloop vraagt Vleer aan de coach wat hij er van vond. “Ik ben meer dan tevreden, we zijn weer helemaal terug op het strijdtoneel.” “Vanmiddag zag ik mijn oude team weer, meiden die niet bij de pakken gaan neerzitten als het even niet lukt.” “Het is best lastig om zonder te oefenen opeens van 2-4 naar 1-5 over te stappen, maar alle meiden hebben het enorm goed opgepakt.” “Vooral een compliment aan Maaike, die vanmiddag heeft laten zien langzamerhand een echte spelverdeelster te worden, want dat is natuurlijk veel meer dan alleen maar set-ups geven.” “Ook Marleen deed het in haar nieuwe rol als diagonaal aanvalster erg goed en hoewel ze nog onvoldoende aanvalskansen heeft gekregen, stond ze er wel op belangrijke momenten.”

Vleer knikt, maar wil nog wel van de coach weten wat er zich afspeelde na de derde set. “Dat wil ik snel vergeten, maar ik kan er nou eenmaal niet tegen als het spelplezier van de jeugd ten koste gaat van 'eigen winbelang' van een of andere coach of assistent, ook al is het bij de tegenstander.” “Gelukkig hadden we vanmiddag een uitstekende scheidsrechter die niet alleen een prima wedstrijd floot, maar mij ook op tijd voor het begin van de vierde set wist te kalmeren.” “Tja, ook coaches hebben soms emoties.”

Tevreden drinkt Vleer zijn glas leeg. Hij denkt aan het poollicht en ziet de overeenkomst met de meiden van SSS en het fantastische lichtverschijnsel waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal ingeslingerd worden. Energie en kracht samenbundelen, dat is natuurlijk waar het om gaat.

De meiden van SSS hebben nu een week rust en spelen hun volgende wedstrijd weer op 8 februari thuis tegen meisjes-B1 van Switch'87 uit Millingen aan de Rijn. De wedstrijd wordt gespeeld om 12.00 uur in de B-hal.