Meisjes B1 speelt met kleur

Met een sierlijke haal trekt hij een fraaie krul over het doek. Vleer schildert figuratief abstract, in een persoonlijke en krachtige stijl. Hij gebruikt altijd veel kleuren, maar in zijn werk zijn het toch vooral de kleuren geel en oranje die prominent aanwezig zijn. Geel wordt samengesteld van de kleuren rood en groen, terwijl oranje wordt gemaakt van de kleuren geel en rood. Vleer heeft overigens helemaal niets met rood en geel als zelfstandige kleur.

Verschrikt kijkt hij op de klok. Over tien minuten begint de wedstrijd tegen Switch uit Millingen aan de Rijn. De meiden van SSS spelen eigenlijk een uitwedstrijd thuis in de B-hal van de Meerwaarde. Dat komt omdat Switch vanmiddag geen gebruik kan maken van hun eigen sporthal. Het is een drukke boel in de sporthal, want in de A-hal wordt vandaag ook de halve finale van de open club voor jongens-A gespeeld.

De wedstrijd begint, maar de start van de Barneveldse meiden is niet bepaald rooskleurig te noemen. De eerste drie services gaan achtereenvolgens in het net en verder lijkt het meer op recreanten volleybal (hoewel dat natuurlijk erg goed kan zijn) dan op een topper in de hoofdklasse. Dat moet de spanning zijn, want na ongeveer 10 minuten ziet Vleer dat de meiden van SSS dus echt nog wel serieus kunnen volleyballen.

De pass loopt prima, de set-ups zijn lekker en het is op een bepaald moment Heleen die de meiden uit Millingen aan de Rijn groen en geel laat zien. Met enkele snoeiharde echte (!) eerste tempo aanvallen weet ze niet alleen de tegenstander, maar ook het publiek en haar coach te verrassen. De eerste set wordt verdiend gewonnen met 25-19 en de coach denkt (hardop) hoe het zou zijn om weer heel even zo'n 15 jaar oud te zijn.

De tweede set wordt vervolgens vol enthousiasme begonnen. Helaas krijgen de meiden van SSS geen grip meer op de wedstrijd en lijkt het de groene handdoek in de ring te hebben gegooid. Een resultaat van 16-25 op het scorebord is dan een logisch gevolg.

De derde set vertoont een zeer wisselend beeld. Vleer ziet behoorlijk zenuwachtig spel, afgewisseld door fraaie hoogstandjes, maar ook soms moddervolleybal. De scheidsrechter (streng doch rechtvaardig) is genoodzaakt om een aanzienlijk aantal net- en opstellingsfouten te bestraffen, waardoor de meiden van SSS steeds weer achter de feiten aanlopen. Het spel lijkt een beetje door een verkeerslicht geregeld; rood - stilstaan, geel - rustig aan en groen - volle kracht. Deze set eindigt daarom weer in een verlies, maar nu met de eindstand 21-25.

Helaas ziet Vleer dat de meiden van SSS ook de vierde set niet uit de rode cijfers komen. De meiden van Switch weten goed gebruik te maken van de terugval en laten geen kans onbenut. Als dan ook nog eens de altijd rustige en vriendelijke Bertine zowel een rode als gele kaart van de scheidsrechter krijgt, blijkt de strijd gestreden en is de wedstrijd voorbij. De vierde set gaat verloren met 16-25.

Vleer kijkt teleurgesteld, net als de speelsters en de meeste aanhang. Ook de coach is niet helemaal tevreden. “Het spel vanmiddag vertoonde veel te veel ups- en downs, met als gevolg erg veel onnodige fouten en misverstanden.” “Het leek soms wel een knipperlicht met alleen maar alles of niets.” “Toch ben ik er vrij zeker van dat we de prestaties in laatste twee maanden van de competitie verder zullen verbeteren.” “Elke speelster van ons team beschikt over bijzondere kwaliteiten en nu moet het alleen nog wat beter worden samengevoegd.” “Eigenlijk net zoiets als een kunstschilder die verschillende kleuren mengt tot één geheel.” Vleer glimlacht, want hij weet als geen ander wat voor een prachtig resultaat dat kan opleveren.

Volgende week spelen de meiden van SSS weer een thuiswedstrijd. Om 14.45 uur is dan de wedstrijd tegen de koploper Favorita uit Dinxperlo. Ook dat wordt weer een zware pot, maar het is algemeen bekend dat de Barneveldse meiden met dit soort wedstrijden meestal goed weten te presteren.