Driemaal SSS in Jeugd Oranje

(Barneveldse Krant 11 januari 2017):
Woensdag vertrokken vier jeugdige volleybaltalenten uit Barneveld en Renswoude naar Turkije om daar deel te nemen aan belangrijke EK-kwalificatie¬wedstrijden met Jeugd Oranje. Voor Cas Abraham, Niek Bakker, Bennie Tuinstra en Markus Held zijn het drukke tijden. Ze vertellen met plezier over hun passie.

In de kantine van scholengemeenschap/sportcentrum De Meerwaarde ontvouwt zich een geanimeerd 'hak-op-de-tak-gesprek'. De lol voor hun sport straalt van de gezichten af. Renswoudenaar en middenaanvaller Bakker (17): ,,Ik ben eigenlijk best laat begonnen met volleybal, want eerst zat ik namelijk op tennis en voetbal. Op een gegeven moment was ik daar wel klaar mee en werd ik lid van SSS. Daar heb ik tot op de dag van vandaag geen spijt van. Nu heb ik mijn eerste minuten in het eerste al gemaakt, hoewel ik vaste speler van het tweede ben." De overige gesprekspartners steken de loftrompet over Bakker. ,,Knap van hem hoor, dat hij het na zijn tennis en voetbal zo goed doet als volleyballer. Die gast heeft kracht joh", roepen ze welhaast in koor. ,,Die Niek is blijkbaar een snelle leerling."

VOLLEYBALFAMILIE Barnevelders Abraham (17) en Held (16) kennen elkaar al vanaf de vroegste jeugd. Laatstgenoemde telg uit de bekende volleybalfamilie heeft ook al minuten in het eerste gemaakt en is eveneens vast lid van het tweede. Abraham speelt in Arnhem, bij het Talent Team. Abraham (vaak actief als passer/loper, maar soms ook als libero) - neef van voormalig eerste teamspeler Norman - vertelt: ,,Ik wil het niet graag zeggen van mezelf, maar ik was de jeugd snel ontgroeid en ging vlot naar de senioren. Ik kwam terecht bij heren 4, daar leerde ik veel. Door te investeren in mezelf, werd ik nog beter. Ik ging mee in het niveau en uiteindelijk ben ik nu dus in Arnhem beland. Daar speel ik veel in het eerste, in de eredivisie."

Held, die net als zijn broer Stijn spelverdeler is, kent een wat geleidelijker loopbaanverloop. Hij heeft het niet van een vreemde aangezien de familie helemaal 'volleybalminded' is. Zijn oom Henk-Jan was international en vader Willem (Telegraaf-journalist, JJ) speelde ook. Zijn broer Julius (libero) beoefent eveneens de van oorsprong Amerikaanse sport. ,,Ik heb bijna altijd als spelverdeler gespeeld. Het is echt de mooiste plek in het veld."

Tot slot stelt de in het Friese Sneek geboren, maar tegenwoordig ook in Barneveld woonachtige Tuinstra zich voor. ,,Ik ben bij VC Sneek begonnen en doorliep de C-tjes, B-tjes en A-tjes. Na een half jaar in de A1 ging ik naar Heren 2. Toen ik 13 was, haalde ik het eerste al."
Daarna klopte het Apeldoornse Dynamo op de deur. ,,Daar kwam ik in het tweede terecht, maar dat liep niet zo best. Dat team bestond uit wat oudere spelers en die trokken het niet echt dat een jong talent in het team kwam; ze deden wat afstandelijk tegen me. Op dat moment zat ik trouwens al intern op Papendal om daar te trainen. Dat gaf ook wat jaloezie. Uiteindelijk heb ik mijn wedstrijden in de Topdivisie, met het tweede van Dynamo 2 dus, nog wel meegepakt, maar inmiddels speel ik vast bij het Talent Team. Af en toe sta ik daar in de basis, af en toe moet ik het met invalbeurten doen. In de tweede competitiehelft wil ik nog meer minuten maken als passer/loper."
BASISPLAATS De vier spelers gaan natuurlijk allemaal voor een basisplaats dit weekend in Turkije. Lastig is het voor enkelen wel in de twaalfkoppige selectie van bondscoach (en voormalig international) Arnold van Ree. In Bali Kesir staan duels tegen respectievelijk Servië, Montenegro en Turkije op de rol. Wedstrijden vonden en vinden plaats op vrijdag, vandaag en morgen. In voorbereiding op dit drieluik, waar dus kwalificatie voor het EK in april (in Hongarije en Slowakije) op de rol staat, werd er gespeeld tegen Italië en Tsjechië. Bakker had overigens pech in aanloop naar de duels in Rome tegen de Italianen. ,,Ja, zeg dat. Voor de kerst ging het team naar Rome, maar was ik zelf geblesseerd aan de enkel. Daardoor ging ik niet mee; erg balen." Abraham: ,,We speelden drie keer tegen Italië, maar echt goed ging dit qua resultaat niet. We verloren alle duels met 3-1."

Ook vorig weekend waren de resultaten nog niet om over naar huis te schrijven. Abraham: ,,We verloren twee keer met 3-1. Gelukkig wonnen we de derde wedstrijd wel, met 3-0, tegen de Tsjechen."
PITTIG In de kwalificatiepoule in Turkije gaat de nummer 1 rechtstreeks naar het EK, de twee beste nummers twee uit de in totaal zes poules plaatsen zich ook. ,,Het wordt pittig", kijkt Held, die op het Johannes Fontanus College zijn vijfde VWO-jaar beleeft, vooruit. ,,Maar we gaan natuurlijk vol voor plaatsing." Zijn de vier regionale vertegenwoordigers allemaal basisspelers? Abraham, MBO-student marketing en communicatie aan het Johan Cruijff College in Nijmegen, is overtuigd: ,,Jazeker, daar ga ik vanuit!" Bakker, VWO 6-leerling aan het Arnhemse Beekdal Lyceum, twijfelt: ,,Nee, dat denk ik niet, die enkelblessure gaat me nekken vrees ik." Held: ,,Ik denk dat ik geen 'basis' sta, maar dat ik voldoende minuten ga maken." Tuinstra, VMBO-TL-leerling in Barneveld, is er zeker van: ,,Ja, ik sta erin hoor!"

En tot slot rept het kwartet over de plannen voor de verdere toekomst. ,,Het 'echte' Oranje is op termijn het doel natuurlijk! Daar gaan we met zijn allen hard voor werken."

Dik van de Pol - breed

Contact

Algemene zaken:
Mirella Boshuis
E-mail: algemeen@sss-barneveld.nl

Jeugd TC:

A, B en C (vanaf 12 jaar)
Bram Wildekamp 
E-mail: jeugdtc@sss-barneveld.nl

CMV (6 t/m 12 jaar)
Simone van Essen-Nab
E-mail: cmv@sss-barneveld.nl

Dames TC:
Arjan Roelofs
E-mail: damestc@sss-barneveld.nl

Heren TC:
Adriaan Kuiper
E-mail: herentc@sss-barneveld.nl

Secretariaat Volleybalvereniging SSS:
Yvonne Sennema
Schoutenstraat 72G
3771 CK Barneveld
Telefoon: 06-22667983
Email : secretariaat@sss-barneveld.nl

Inloggen (mobiel)