Een veilige sportomgeving bij SSS
De afgelopen periode is er in de actualiteit veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag. Dit kan overal voorkomen en gebeurt ook in de sport. Het bestuur van SSS vindt het belangrijk dat de vereniging een veilige omgeving is voor iedereen. Daarom willen we alle leden (en ouders) attenderen op de vertrouwenscontactpersonen die SSS heeft.
Uit onderzoeken in de sport weten we dat grensoverschrijdend gedrag in elke sport aanwezig is. Het kan dan gaan om zowel emotioneel als lichamelijk of seksueel ongewenst gedrag. De meeste meldingen vanuit de sport gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Denk daarbij aan ongewenst foto's maken in kleedkamers, ongewenste aanrakingen of aanranding. Bij lichamelijk ongewenst gedrag kan het gaan om een vechtpartij, maar ook over het slaan met voorwerpen, of iemand opzettelijk pijn doen. Uit onderzoek blijkt dat sporters ook veel last hebben van emotioneel grensoverschrijdend gedrag. Denk daarbij aan schelden, discriminatie, pesten, maar ook intimiderend taalgebruik.
Ongewenste omgangsvormen - zoals (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie en geweld - hebben ingrijpende gevolgen. Het bestuur van volleybalvereniging SSS vindt dat ongewenste omgangsvormen onaanvaardbaar zijn. Het volleyballen moet plaatsvinden in een voor iedereen veilige omgeving. Wanneer men te maken krijgt met ongewenste omgangsvormen is dat een teken dat de omgeving niet meer veilig is. Dit kan veel emoties en vragen oproepen, ook als men zelf niet het slachtoffer is maar het ziet gebeuren
Vertrouwenscontactpersoon
SSS heeft als vereniging twee verenigingscontactpersonen om te praten over een ongewenste situatie. Dit zijn Jolanda Ederveen en Jaap van't Land.
Indien er sprake is van ongewenst gedrag kan dat bij een van beiden worden gemeld. Hij of zij luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen.
Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. Hij/zij kan je helpen om een klacht in te dienen bij de vereniging, sportbond of politie. Maar gewoon even praten kan ook.
Klik hier voor de contactgegevens van de vertrouwenscontactpersonen bij SSS.
Daarnaast is het mogelijk om met de Nevobo of Centrum Veilige Sport Nederland contact op te nemen. Bij laatstgenoemde is het ook mogelijk om anoniem contact op te nemen. Klik hier voor meer info.