Kampioenswedstrijdvoorbeschouwende samenvatting van 1877 woorden

Stel je speelt vanavond in de Hokhorst, je kan kampioen worden en het is tot een half uur voor aanvang de vraag hoeveel fitte spelers er zijn. Dan is het logisch dat je nog even een ‘samenvatting’ maakt van de afgelopen acht wedstrijden waar nog niet eerder over bericht is. Zet een bakje koffie, ga er even voor zitten en zorg ervoor dat je om 19.00 uur in Renswoude bent.

Stel je verliest voor het eerst in 714 dagen een officiële wedstrijd, je wint vervolgens - voor het laatst met elf fitte spelers - van Avior wel en je gaat daarna een lockdown in. Dan heb je als schrijver even geen zin in een wedstrijdverslag. Het draait even niet meer om de titelstrijd, maar vooral om enkele of dubbele streepjes, het feit dat Gepko een uur lang paniek had om een kwijtgeraakte trui en mysterie om het vermiste inspeelshirt dat inmiddels al maandenlang naar een zweterige Wilco ruikt.

Stel je krijgt te horen dat je weer mag trainen, je hebt enorm fanatieke trainers en amper fitte spelers. Freek popelde om ons op maandag weer de lijnen aan te laten tikken en Kees Jan volgde de uiteraard met datzelfde ritueel op de donderdag. Never change a winning line ticking concept. Het C-woord gooide uiteraard even aan klein kinkje in de kabel. Her en der waren er wat dubbele streepjes in de app. Dat bleek ook het geval te zijn bij Apollo 8, waardoor onze eerste wedstrijd van 2022 met een maand uitgesteld werd. Overigens weten zowel Apollo 8 en DIO/Bedum ook al dat zij de komende weken eveneens te veel spelers met twee streepjes zullen hebben, waardoor beide teams niet meer naar Barneveld zullen afreizen. Best wel een gekke uitslag, zeker gezien de grote negativiteit in de groep bij onze noordelijke opponent. 

Stel de Nevobo komt tot het onbegrijpelijke, ivorentorenachtige besluit dat je de rest van het seizoen om de Kat Z’n Kut Cup mag uitspelen. Dan kruip je als schrijver eerst in de pen om de Nevobo aan te pakken. Daarna vind je het wel even goed, maak je er het beste van, totdat de kampioenssfeer in de ploeg komt en je een samenvatting maakt van de strijd om de Kat Z’n Kut Cup, in aanloop naar de kraker tegen Renswouw.

KZK Cup Ronde 1: pannenkoeken in Groningen
Pouw Rent/Veracles H1 - Autoschade Van der Werf SSS H2: 3-2 (17-25, 25-21, 25-19, 23-25, 15-13)

Stel je moet naar Groningen, er staat geen officiële titel meer op het spel en je hebt negen fitte spelers onder aanvoering van een fanatieke coach. Dan ga je voor het bier en de kroegen naar het noorden. Na de eerste set dachten we nog snel aan het bier te kunnen (17-25 winst), maar we kwamen van een koude douche (uiteindelijk letterlijk) thuis. Veracles bleek een leuke opponent te zijn met een goede diagonaal, waardoor zich een spannende pot ontwikkelde. De scheidsrechters maakten het allemaal nog wat spannender en dus kwam er een vijfsetter. Zelfs hier bleef het spannend, tot een miscommunicatie bij het duo 'Bob jij of Bob ik' en twee punten later was de eerste nederlaag van 2022 een feit.

Gelukkig gingen we niet voor het volleybal naar Groningen, maar voor het bier, voor de hamburgers en de kroeg. En de pannenkoeken op een willekeurig kruispunt, op de vluchtstrook of vlakbij je huis. Genoten.

KZK Cup Ronde 2: rood-geel op de donderdagavond
Autoschade Van der Werf SSS H2 - Voorsterslag/VC Zwolle H1: 3-1 (25-18, 21-25, 25-17, 25-22)

Stel je moet op een donderdagavond volleyballen, er staat niks op het spel en je hebt negen fitte spelers onder aanvoering van Kees Jan Freek Hebing. Dan ga je uiteraard laten zien dat een coachwissel na een nederlaag z'n vruchten afwerpt. Zo gezegd, zo gedaan. Dit zeg ik niet omdat wij arrogant zijn, wij zijn gewoon goed. Zelfs op een donderdagavond. Oké... We waren opnieuw alleen in de eerste set echt vol gogme, maar uiteindelijk mochten we gewoon weer vier punten bijschrijven zonder rood-gele kaarten te pakken (en dat kon Zwolle niet zeggen). De winst leverde ons ook de koppositie op in de wedstrijdquotiëntencompetitie. Daar mocht op geproost worden en met je elleboog voor geklapt worden.

KZK Cup Ronde 3: fingerspitzengefühl
C.S.V. H1 - Autoschade Van der Werf H2: 1-3 (22-25, 25-18, 12-25, 23-25)

Stel je moet naar het Deltion College, er staat een piano en je hebt negen fitte spelers met een negatieve coach. Dan kan er vast wel iemand piano spelen. Daarna was Ewoud z'n fingerspitzengefühl een beetje kwijt (of beter gezegd: de wedstrijd duurde langer dan gedacht), maar gelukkig beschikken we over onze eigen Melvin Platje: supersub Michiel als passer/loper. Met Frank als spelverdeler denderden we in de derde set over CSV heen; al werd ons ook geen vingerbreed in de weggelegd. Daarna werd het nog even spannend. Zo heftig zelfs, dat Frank z’n neus er spontaan van begon te bloeden. Een paar services en blokjes later hadden we toch gewoon weer vier punten op zak op zoek naar wat fingerfood. De McDonald’s waren dicht, dan maar good old Carascabeeën om je vingers erbij af te likken. 

KZK Cup Ronde 4: mandarijnenpunten
Autoschade Van der Werf/SSS H1 - VVH H1: 4-0 (25-22, 25-18, 25-19, 25-20)

Stel je moet thuis tegen VVH spelen, de zon schijnt en je hebt maar liefst tien spelers, twee coaches, een manager en een Berger. Dan is het niet meer dan logisch dat Michiel opnieuw als passer/loper ingezet moet worden. Het team draaide op volle toeren, maar Arno-Ewoud-Beek als passlinie. Frank strooide met setups alsof het z’n laatste thuiswedstrijd was en Rinaldo, Gepko en Wilco scoorden het ene na het andere mandarijnenpunt. Baas boven baas: Ewoud. Oké, en we werden een beetje geholpen door de foutenlast van VVH. Voor de zekerheid hadden we ditmaal geen teamavond gepland na de wedstrijd tegen VVH. De vorige keer kostte het ons een wereldrecord. Ditmaal haalden we met Freek op de bank gewoon vijf mandarijnenpunten tegen VVH.

KZK Cup Ronde 5: bittergarnituur op het boodschappenlijstje
Avior H1 - Autoschade Van der Werf/SSS H2: 1-3 (18-25, 19-25, 14-25, 25-22)

Stel je moet naar de Johan Cruijff Arena om het Nederlands elftal te kijken met vriendinnen, ondertussen is er een volleybalwedstrijd en dat team heeft negen inzetbare spelers met je vader als coach die soms spijt heeft van bepaalde uitspraken. Dan weet je dat je het wedstrijdverslag haalt als één van de vier dochters; zeker als het team ook nog eens vier punten binnenhengelt. Da’s logisch. 

Wat valt er over de wedstrijd te zeggen? Arjan hing tussen het negatieve en positieve in, maar maakte de cruciale fout boodschappen te doen. Nick was weer negatief, dat was positief. Totdat hij tijdens de wedstrijd opeens een Fosburyflop probeerde, die helaas in het net en met een zere knie eindigde. Gelukkig hebben we een brede selectie en konden we gewoon de winst binnenhalen. Misschien moeten we allemaal vooraf als een (r)haket even een stukje fietsen. Na drie sets zwaaien, prikken en doorslaan vonden we het wel goed en konden we aan het bier en genieten van een zelfgefabriceerde bittergarnituurkampioensschaal.

KZK Cup Ronde 6: reserve Friezen
Autoschade Van der Werf/SSS H2 - Plainwater Donitas H1: 4-0 (25-13, 25-20, 25-20, 25-23)

Stel je ontvangt een studentenploeg uit Groningen, wil werken aan het wedstrijdquotiënt en hebt zeven fitte spelers. Dan doe je als coach in de voorbespreking de gedurfde uitspraak dat hij vandaag de zeven beste spelers van de ploeg opstelt. Voor Roelofs was het prettig dat er wat time-outs werden genomen (zodat hij een boodschappenlijstje kon maken), voor de reserve Friezen was het minder fijn dat Ewoud van smerige ballen houdt, voor Zen was het mooi dat hij foutloos een debuutkannetje mocht halen. In alle beperktheid haalden we gewoon vijf punten, was het tijd om de groene shirts te verruilen voor zwembroeken, zelfgefabriceerde zandkastelen en tanktop Ties. 

p.s.: sinds vandaag al 847 dagen ongeslagen in onze hal!

KZK Cup Ronde 7: wedstrijdquotiënt 4.0
Voorsterslag/VC Zwolle H1 - Autoschade Van der Werf/SSS H2: 0-4 (13-25, 10-25, 23-25, 23-25) 

Stel je staat 21-20 achter in de vierde set, wil met 0-4 winnen en hebt Supersub Michiel als enige wissel langs de kant staan als coach met acht fitte spelers. Dan laat je onze alleskunner twee aces serveren. Hierbij kan verteld worden dat de tweede ace met stip binnenkomt in de top drie SSSmerigste punten van het seizoen: de prikbal van Gepko tegen Avior (inclusief het zwaaien), het vuile rollertje over het net van Ewoud tegen Donitas en dus de service van Michiel op de voeten van een Zwolle-speler die buiten het veld ligt. Even later zet je Michiel er gewoon nog een keer in, waarna Ewoud het winnende punt binnen mag slaan op aangeven van ‘hup Frank, hup Frank, hup Frank’. 

De eerste twee sets waren een Gala-voorstelling van SSS; Wilco vond het wel fijn om met deze ballen te serveren. Arjan vond het ook fijn dat we niet al te lange rally’s hadden. Papa en mama Bouw konden trots kijken hoe hun zoon nog een paar punten voor Heren 2 binnen sloeg. En dat werd ook nog eens vastgelegd op de gevoelige plaat door onze gezekerde huisfotograaf a.k.a. Jeroen van Spareribselaar. 

Kampioenswedstrijd
Stel je speelt geen thuiswedstrijd meer, maar nog wel in Renswoude en het is ook nog eens de nummer één tegen de nummer twee. Dan wil je er een mooie strijd van maken. Wie is dan de nummer één en wie de nummer twee? In de Eerste Divisie A grossiert SSS aan de leiding met een wedstrijdquotiënt van maar liefst 4,0. De titelstrijd kan vandaag in Renswoude beslist worden. Voor scenario’s moet je even met Gepko contact zoeken.

Maar als je naar de KZK Cup kijkt, heeft Renswouw nog een koppositie te verdedigen. Weliswaar hebben de blauwen slechts vier keer gespeeld, waarvan tegen drie teams uit het rechterrijtje; maar het is een mooie uitdaging voor ons om te laten zien dat we ook in de KZK Cup de beste zijn.

Komt dat zien: zaterdag 23 april, 19.00 uur in De Hokhorst te Renswoude. 
Wilt u mee op de fiets? We verzamelen om 17.15 uur bij Berger.

Eerste Divisie A

1. Autoschade Van der Werf/SSS H2   

2. Renswouw H1

3. DIO/Bedum H2

4. VVH H1

5. Pouw Rent/Veracles H1

6. C.S.V. H1

7. Plainwater Donitas H1

8. Ten Brinke Set-Up H1

9. Avior H1

10. Voorsterslag/VC Zwolle H1

11. Apollo 8 H1

W-P   

15-60   

15-52

12-39

16-47

15-40

16-40

16-37

16-32

18-35

20-36

13-12

Quotiënt  

4,00

3,47

3,25

2,94

2,67

2,50

2,31

2,00

1,94

1,80

0,92

    

KZK Cup (sinds 3 maart)

1. Renswouw H1

2. Autoschade Van der Werf/SSS H2   

3. C.S.V. H1

4. VVH H1

5. DIO/Bedum H2

6. Pouw Rent/Veracles H1

7. Voorsterslag/VC Zwolle H1

8. Ten Brinke Set-Up H1

9. Plainwater Donitas H1

10. Apollo 8 H1

11. Avior H1

W-P   

4-17   

7-29

6-18

5-15

3-8

8-21

9-16

6-9

3-4

3-4

5-3

Quotiënt

4,25

4,14

3,00

3,00

2,67

2,63

1,78

1,50

1,33

1,33

0,60

 

 

Net geen wereldrecord

Weet u wanneer de laatste officiële nederlaag was van Autoschade Van der Werf/SSS Heren 2? Dat was in een tijd dat er nog geen corona was, dat Berger nog geen vader was en dat het zelfs nog de vraag was of Kees Jan de kerst zou halen. Na een ongekende reeks van 714 ongeslagen dagen liep Heren 2 zaterdag tegen dat moment aan waarvan je weet dat het een keer weer gaat komen: een nederlaag.

Deze week kwam Conegliano in het nieuws met de langste zegereeks uit de geschiedenis van het volleybal. De Italiaanse topploeg van ons voormalig WhatsApp-maatje Robin won voor de 74ste keer op rij. De laatste nederlaag dateert van 12 december 2019. Bijzonder dat het Guinness Book of Records nooit bij SSS Heren 2 heeft aangeklopt; want de laatste verliespartij dateerde van nog iets langer terug: 7 december 2019. Oké, wij wonnen geen 74 keer op rij maar een acceptabel aantal van 16 opeenvolgende zeges. Maar kunnen wij er wat aan doen dat er opeens corona kwam.

Goed, vorige week hadden wij nog geen weet dat er een eind zou komen aan onze zegereeks. Na de zeer degelijke overwinning op SVC of was het nu VCS of… CSV, VCS, VSC, CVS (Freek weet jij het nog?)... begon Heren 2 aan een nieuwe trainingsweek. Zich voor te bereiden op een uitwedstrijd tegen VVH. Eigenlijk hadden we op de maandagtraining al kunnen weten dat er iets niet klopte. Dan doelen we niet op het feit dat Roelofs geen kinderen meer kan maken na een afzwaaier tijdens het inslaan, maar op het feit dat we zowaar compleet waren. En op donderdag ook! Wat een volledigheid. Kees Jan had zelfs geregeld dat we met twaalf man konden trainen donderdag. Wat een luxe!

Na een goede trainingsweek en met goede moed zouden we in de auto stappen naar Harderwijk; voor een wedstrijd tussen de nummers twee en één van de ranglijst. Zo volledig en perfect als de voorbereiding liep doordeweeks, kon eigenlijk alleen maar fout gaan op zaterdag. De eerste tegenvaller was de afwezigheid van onze Kees Jan. Onze rots in de branding. Wie moest ons nu voor de wedstrijd een mooi verhaal vertellen over hoe hij ooit Harderwijkse paling gerookt had in Melbourne? Gelukkig hadden Freek - gogme - Hebing nog bij ons! En had hij pas nog VVH tegen Renswouw gescout, zodat hij haarfijn wist wat de zwaktes waren... (van ons uiteindelijk).

De tweede tegenvaller was dat sommigen te laat waren. Of was het alleen Gepko die te laat was? Mea culpa! En dan de derde misser… de wedstrijd zelf. Daar hoeven we in dit verslag weinig woorden aan vuil te maken. We begonnen degelijk aan het duel en kwamen op een comfortabele voorsprong (wat Kees Jan dan weer gemist had via de livestream), maar VVH gaf zich niet zomaar gewonnen en wij lieten de spreekwoordelijke teugels te veel vieren. We dachten dat we de vis al aan de haak geslagen hadden, maar… uiteindelijk stonden we met lege handen na de eerste set.

Na een spannende tweede set - met het seizoensdebuut van Nick en Arno voor de gebutste en geklutste Ties - leken we orde op zaken te hebben gesteld en was het vertrouwen weer terug. 1-1 bij VVH uit; niks aan de hand. Als we hier gewoon winnen, is dat een prima resultaat tegen een sterke ploeg.
Maar… Dan moet je de bal tijdens het serveren wel binnen de 81 vierkante meter van de tegenstander plaatsen. En dat vonden wij nogal moeilijk in de derde set. Net als dat we het moeilijk vonden om de bal van de tegenstander goed te verwerken. Het 25-23 setverlies doet vermoeden alsof de verhoudingen dicht bij lagen, maar zeker de helft van de Harderwijkse punten kwam van een Barneveldse hand.
In de vierde set drukte VVH door en pakte de thuisploeg verdiend de overwinning. Na wat wissels kwam SSS nog wel terug - mede dankzij goed serveren van Rinaldo - maar VVH won terecht en maakte een einde aan de lange ongeslagen status van SSS.

Na zo’n nederlaag verdien je het niet om te douchen. Dus we stapten maar ongedoucht in de auto. Eenmaal in de auto kwam ook wel weer de relativering: dus dan maar wel gezellig spare ribs eten met elkaar, een biertje drinken en een mooie avond met sterke verhalen hebben onder het genot van heerlijke tiramisu (dankjewel Christien!). En als je in het volleybal niet kan winnen, dan zorg je er maar voor dat je de beste bent met spareribs eten. Of beerpong. Of toepen. Of beerpongbekers op de grond gooien. Of later naar huis gaan dan je zoon. Of paardenrace. Of hartenjagen. Of vlaggen raden. Of Top 2000-intro’s raden. Of… gewoon komende zaterdag bij een nieuwe wedstrijd.

Aan de leiding, door de leiding en laten lijden

Met Autoschade Van Der Werf als sponsor verwacht je dat SSS Heren 2 het nodige te lijden heeft. Niets is minder waar na zes wedstrijden. De Barnevelders leiden fier in de Eerste Divisie A na een 4-0 zege op CSV Zwolle. De beste loodgieter van Nederland leidde ons naar de overwinning; al vond het team dat we lieten lijden dat de leiding hier ook een cruciale rol in speelde.

In de voorbereiding op het treffen met CSV Zwolle reden we natuurlijk niet allemaal de hele week naar De Meerwaarde. Arno rijdt vooral naar zijn computer, waar het team zich bereid op een mogelijke laatste trainingsavond dit seizoen… Zou de competitie weer moeten deinzen voor de coronaregels? Of kunnen we nog een aantal keer proberen de tegenstander onder het Caudijnse juk te laten doorgaan?

Helaas krijgen we horen dat er geen publiek meer welkom is, maar… Gelukkig nog wel een laatste keer bij ons treffen. De regels gaan in om 18.00 uur; dus wij hebben een strakke doelstelling: binnen twee uur de wedstrijd met CSV beëindigen. Met in het vooruitzicht mogelijk nog meer coronaregels krijgen we het zowaar voor elkaar om een goedgevulde tribune te hebben en… een complete ploeg! Elf spelers, twee coaches en een teammanager die we van de snelweg af hebben geplukt.

Ditmaal kunnen we coach KJ goed verstaan. CSV wil graag stijgen in de competitie en zal tegen ons als koploper proberen te steigeren. Aan ons de schone taak dit Zwolse paard te berijden en daarvoor hadden KJ en Freek ons uiteraard goed voorbereid. Voor de wedstrijd was het tijd om wat aardige woorden uit te wisselen met elkaar, maar bij het eerste fluitsignaal van de leidsvrouw kon de echte strijd beginnen.

Met de nodige lijdzaamheid bouwde Heren 2 in de eerste twee sets een mooie voorsprong uit om deze niet uit handen te geven. CSV probeerde met veel servicedruk ons in de problemen te brengen; maar in de praktijk had dat juist niet het gewenste bereik. Heren 2 liep de side-outs gretig binnen, had de blokkering goed staan (met een ereplaats voor de leiding) en verdedigde de nodige ballen. Zodoende ging Heren 2 met 25-18 en 25-19 verdiend met 2-0 aan de leiding.

Om te voorkomen de lijdensbeker tot aan de bodem te moeten ledigen, besloot CSV het over een andere boeg te gooien in de derde set: eens kijken of Zwolse praatjes de Barneveldse mannen uit hun concentratie te halen. Met Ewoud binnen de lijnen bleef SSS keurig de side-outs lopen, al slaagde CSV daar ook steeds beter in. Zodoende ontspon zich een spannende strijd, de leiding het hoofd koel hield. Iets te koel misschien in de ogen van de Zwollenaren. Al lieten de Zwollenaren zelf na een eerste setpunt te benutten. Iets met heel veel servicedruk… Te veel servicedruk...

Ons libero Ties is ook niet snel gek te krijgen. Op 24-24 bracht hij een kneiterharde aanval van Sjoerd - SJOERD, je bestelling staat klaar! - de Boer tot stoppen; waardoor wij op setpunt kwamen. De spanning lijkt verder te stijgen als Roelofs een bal naar de muur laat steigeren, maar om in zijn woorden te spreken: ‘‘Ik sloeg niet uit, ik dwong een netfout af.’’

De blijdschap bij SSS was weids, de neiging bij CSV om gefrustreerd te zijn was begrijpelijk, maar het schreien in vilein gedrein jegens de leiding was beneden peil. Onze aanvoerder was vervolgens niet de beroerdste en zei tegen de lijdende kletsmeier dat de kwijtgeraakte set te wijten was aan eigen fouten in plaats van het ongelijk en eventuele partijdigheid van de leiding. De schrijver dezes stond binnen bereik en onderging het kleine vergrijp; om grijnzend te zien dat de scheids aan het begin van de vierde set naar de rode kaart reikte.

In het vierde bedrijf was het een festijn aan de Barneveldse zijde. De service liep als een trein en de blokkering van de beste loodgieter van Nederland mocht er zeker ook zijn. Aan het einde deinsde CSV nog enigszins terug, maar SSS Heren 2 was al buiten bereik.

Na afloop was het tijd om elkaar te bedanken voor de mooie strijd en was er ook genoeg vleiende woorden voor beide partijen (de schrijver dezes is te vereerd om iets over middenaanvallers te schrijven). Des te jammer is het azijnen geschrijf van de Zwolse coach over de leidsman; soms is het gewoon goed om te nijgen en te zwijgen. Al weet SSS Heren 2 ook hoe moeilijk dat is, maar ja wij zijn niet arrogant, wij zijn gewoon goed… Wij hebben immers de beste loodgieter van Nederland; daarom staan wij aan de leiding.

Contact

Algemene zaken:
Mirella Boshuis
E-mail: algemeen@sss-barneveld.nl

Jeugd TC:

A, B en C (vanaf 12 jaar)
Bram Wildekamp 
E-mail: jeugdtc@sss-barneveld.nl

CMV (6 t/m 12 jaar)
Simone van Essen-Nab
E-mail: cmv@sss-barneveld.nl

Dames TC:
Arjan Roelofs
E-mail: damestc@sss-barneveld.nl

Heren TC:
Adriaan Kuiper
E-mail: herentc@sss-barneveld.nl

Secretariaat Volleybalvereniging SSS:
Yvonne Sennema
Schoutenstraat 72G
3771 CK Barneveld
Telefoon: 06-22667983
Email : secretariaat@sss-barneveld.nl

Inloggen (mobiel)